De 3 vingers en 1 duim techniek

Het is je misschien nooit echt opgevallen, maar heel veel cartoons gebruiken de 3 vingers en 1 duim techniek. Denk aan beroemde figuren als Mickey Mouse en Goofy, maar ook alle figuren in The Simpsons en Family Guy hebben allemaal 3 vingers en 1 duim. Deze manier van handen tekenen, wordt door een heleboel tekenaars inmiddels gebruikt. En het grappige is dat het gewoon heel natuurlijk aanvoelt, terwijl er toch gewoon echt een vinger mist. Wie heeft dit toch verzonnen en waarom?

Vroeger, héél lang geleden toen tekenfilms nog met de hand werden getekend, is Walt Disney ermee begonnen. Om 1 seconde tekenfilm te kunnen maken, zijn 24 tekeningen nodig. Voor 10 seconden tekenfilm zijn dus 240 tekeningen nodig. Het maken van een tekenfilm was toen (en nog steeds) een hoop werk. Als je dan per karakter 2 vingers minder kan tekenen, kan je je best voorstellen dat het om een heleboel vingers gaat. Voor 10 seconden tekenfilm hoefden ze 480 vingers minder tekenen en zag een hand er nog steeds uit als een hand. Een behoorlijk slimme manier van tijd besparen.

Het tekenen van 4 vingers en een duim aan 1 hand, zoals we dat gewend zijn, kan er in een cartoon erg druk uitzien. Het lijkt meer op een tros bananen aan het einde van een arm, dan op een hand met vingers. De tekentechniek 3 vingers en 1 duim is dus ook nog eens een heel stuk mooier. Let de volgende keer dat je een strip leest of een tekenfilm kijkt eens op de handen. Als je maar 3 vingers en 1 duim telt, kan jij aan iedereen vertellen waar dit door komt en waarom het veel mooier is! Als je de volgende keer zelf een tekening met een poppetje maakt, vergeet dan zeker niet om deze tekentruc toe te passen! Wil je meer weten over tekenen? Bekijk dan onze “Alles over tekenen pagina“.

drie vingers en 1 duim mickey mouse
the simpsons drie vingers 1 duim
Roy Korpel

Author Roy Korpel

Roy tekent al zijn hele leven en heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij kletst net zo graag als hij tekent en deelt graag zijn kennis met jou!

More posts by Roy Korpel