Tekenen voor beginners

Je wilt graag meer doen met tekenen maar je weet niet zo goed waar je moet starten. Dan is deze post “Tekenen voor beginners” voor jou bedoeld. Iets wat ik vaak van kinderen of volwassenen te horen krijg wanneer ik trots over mijn leven als tekenaar vertel, is dat ze zelf ook graag tekenen. Vaak komt er dan ook snel achteraan dat ze het niet kunnen, er geen tijd voor hebben of simpelweg niet weten ‘wat’ ze moeten tekenen. Ze missen inspiratie, de zin om het te proberen en zo nog honderd andere smoesjes. Ze stoppen al met het idee voordat ze überhaupt begonnen zijn.

Dat zoveel kinderen en volwassenen niet verder komen dan alleen het denken aan tekenen of bij een leeg wit velletje stranden, is ontzettend zonde! Er is weinig zo zaligmakend als naar een eigen tekening staren die helemaal gelukt is, precies zoals ik het in mijn gedachten had.

Als je dit aan het lezen bent, sta je misschien ook wel met dit probleem aan de zijlijn te kijken naar al die anderen die wel aan het tekenen zijn. Maak je geen zorgen. Ik ga je helpen van dit probleem af te komen. Je moet het alleen wel allemaal zelf doen. Dus schuif de smoesjes aan de kant en laten we beginnen bij het begin! Dit is tekenen voor beginners.

De Tekenen voor beginners guide!

Met deze snel keuzes vlieg je direct door naar het stuk dat jij wilt lezen:

Talent hebben we allemaal. jij ook?
Waar ben jij goed in? Stap eens uit je comfort zone
Wat voor type tekenaar ben jij?
.
.

We hebben allemaal een talent, je moet het alleen ontdekken

Iedereen kan tekenen. Natuurlijk, eerlijk is eerlijk, de één kan het wat beter dan de ander. Ik vergelijk het graag met voetbal. Iedereen kan leren voetballen. Als je elke dag drie uur op het voetbalveld je best doet, ben ik ervan overtuigd dat je een prima voetballer kunt worden. Dit geldt voor alles in het leven wanneer je iets wilt bereiken. Maar, als je er geen talent voor hebt, zal je op een bepaald niveau blijven steken. Je ziet bijvoorbeeld net te laat dat iemand vrij staat, je bent net niet op de juiste plek op het juiste moment of je mist het gevoel een bal precies daar te raken, zodat hij met een mooie boog buiten het bereik van de keeper in de kruising krult. Niets om je voor te schamen.

Oefenenen, oefenen en nog eens oefenen

Tekenen kun je dus prima leren door te oefenen, te oefenen en nog meer te oefenen. Het trainen van je hand, je vingers en het bedienen van je potlood of digitale tekenpen is een hele uitdaging. Een leuke oefening is het tekenen van rondjes. Hoe vaker je dit doet, des te beter je rondjes zullen worden. Het tekenen van rondjes is ook een uitstekende opwarmmethode, zelfs voor gevorderde tekenaars.

Terug naar boven

leren tekenen is oefenen

Onderzoek waar je goed in bent

In dit topic “Tekenen voor beginners” zijn al een paar tips gegeven. De grootste vraag blijft misschien wel: wat vind je leuk om te tekenen en waar ben je goed in? Er is zoveel te tekenen. Ik zal mezelf als voorbeeld gebruiken. Ik vind het leuk om van dagelijkse voorwerpen een levend wezentje te maken. Bijvoorbeeld een afstandsbediening van de televisie. Die geef ik een gezicht en geef ik een duim omhoog. Het zou zomaar bij een logo kunnen passen van een bedrijf dat televisies verkoopt. Ik kan dit vrij snel en ik ben er best succesvol mee.

Als je mij zou vragen een portret te tekenen, zal niemand het kopen. Het zit simpelweg niet in mijn vingers. Ik kan ademloos kijken naar mensen die zo uit de hand,soms levensecht, iemand na tekenen. Maar vraag je een portrettekenaar een cartoon te tekenen, is de kans groot dat hij helemaal vastloopt. Het is een andere manier van tekenen. Dat neemt niet weg dat ik graag mensen teken, al weet ik dat het niet mijn beste werk zal zijn. Ondanks het missen van talent wanneer het gaat om mensen tekenen, merk ik wel dat ik een flinke vooruitgang heb gemaakt door het te blijven oefenen.

modellen oefenen schetsen leren tekenen

(Onderzoek andere gebieden van het tekenvak. Stap soms uit de comfort zone)

Terug naar boven

Wat voor tekenaar ben jij?

Tekenen kunnen we dus verdelen in verschillende gebieden, welke leuk zijn voor jezelf om te onderzoeken. Denk aan:

  • Cartoon tekenen (leuke plaatjes die kunnen overdrijven)
  • Striptekenen (een verhaal over meerdere plaatjes verdeeld)
  • Portrettekenen (realistische mensen / gezichten)
  • Karikatuur tekenen (mensen / gezichten uit hun verband trekken)
  • Technisch tekenen (denk aan een gebouw met diepte)
  • Landschap tekenen

Naarmate je onderzoekt wat je leuk vindt, zal je merken dat het één je beter of makkelijker afgaat dan het ander. Talent ontdekken doe je door te doen. En als je er geen talent voor hebt, maar het wel leuk vindt, heb je een hobby gevonden. Als je maar blijft tekenen!

Ik hoop dat je zin gekregen hebt om te gaan tekenen. Misschien ben je al aan het tekenen en heb je al ontdekt waar je goed in bent of wat je leuk vindt om te tekenen. Dan kan je bijvoorbeeld vastlopen op het gebied van inspiratie. Wat ga je tekenen, waarom ga je het tekenen en wat wil je in je tekening vertellen?