tekenen in stappen

Schrijf je in en claim gratis mijn eerste e-book "in 10 stappen naar je beste tekening!"

(Verwacht in januari 2020)

DrawKings in 2020. Dit gaat er veranderen!

Meer dan 60 blogs, 100 YouTube videos en 12 podcasts over tekentablets, Photoshop, Procreate, tekenen op de iPad en meer!

LET OP!: Drawkings gaat veranderen. Er komt een nieuwe naam. Een nieuwe website én er komt een nieuw YouTube kanaal. (binnenkort meer informatie)

Wat kan je allemaal verwachten? Roy Korpel gaat 30 jaar kennis gratis met jouw delen. Denk aan tutorials over tekenen, digitaal tekenen, Photoshop, Illustrator, Procreate, live tekensessies, een Podcast, en mooie blogs vol tips & tricks. Wij zijn ontzettend enthousiast en wij hopen dat jij dit ook bent. We verwachten begin 2020 te lanceren. Wij houden je graag op de hoogte! Schrijf je in en claim je e-book “in 10 stappen naar je beste tekening“. Dit e-book ontvang jij binnenkort als eerst! V

Een tablet of een computer

Voordat ik één en ander uit ga stippelen, komt het er in de basis op neer of je digitaal wil gaan werken op een computer of op een tablet. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een tablet is mobiel, lekker licht en je kunt direct en overal tekenen. Het nadeel is dat je moet werken met apps (die steeds beter worden), je afhankelijk bent van OS en of je een beetje handig toegang hebt tot een file-structuur. Afhankelijk van het type is het illustreren op een tablet goed te doen. Als je gaat tekenen met een computer zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Wacom dominantie

Als je voor gaat shoppen voor je eerste tekentablet zall je merken dat het Wacom is die heerst in de wereld van tekentablets. Toegegeven, het is prima materiaal. Nadeel is dat de prijs er ook naar is. Het zou voor ons tekenaars fijn zijn als er wat meer concurrentie is in de handel van tekentablets.

Wat kan een tekentablet allemaal

Een tekentablet voelt in druklevels. Hoe harder je een tekenpen op een tablet drukt, des te dikker de lijn in je tekenprogramma neergezet wordt. Net als in het echt. Hoe meer druklevels een tekentablet kan verwerken, des te preciezer dit zal gebeuren. Het zal je niet verbazen dat een goedkopere tekentablet minder druklevels kan verwerken dan een topmodel.

De wat duurdere tekentablets registreren ook de hoek van de pen. Dit noemen ze ‘tilt’. Als je die verandert, zal bijvoorbeeld een kwast of een airbrush in Photoshop ook anders reageren. Net als in het echt. Zo is het mogelijk om digitaal te schilderen.

Het oppervlak van een tekentablet kan ook verschillen. Ze proberen bijna allemaal het gevoel van papier te benaderen. Dat lukt bij de één beter dan bij de ander.

Een tekentablet zonder en met scherm

Tekenen met een tablet vereist in het begin best even wat oefening. De hand-oog coördinatie ligt namelijk helemaal op de schop. Je kijkt naar je monitor, maar je hand ligt plat voor je op een tekentablet. Dit kan/zal in het begin een hoop ergernis opleveren. Maar, geloof me, dat dit ook weer verdwijnt. Alles went.

Tekenen op een scherm daarentegen zal een hele andere beleving van digitaal tekenen geven. Het komt heel dichtbij traditioneel tekenen. Waar je aan zal moeten wennen als je direct op een scherm tekent, is de ruimte tussen je penpunt en het scherm. Daar zit een heel dun laagje tussen. Dit is een beetje te kalibreren, maar het zal in het begin toch wennen zijn.

Ben je absoluut een beginner en wil je nog niet teveel uitgeven aan een tekentablet? Dan is de Bamboo-serie een aanrader. Wil je meteen iets verder instappen? Dan kom je in de Intuos-serie terecht. Het verschil zit onder andere in de druklevels. Wil je echt de beste digitale tekenervaring? Dan is de Cintiq-serie (met scherm) naar mijn mening de beste keuze.

De computer – let op de juiste configuratie

Wanneer je als beginner start met tekenen op de computer voldoet bijna ieder systeem wel. Een usb-aansluiting is voldoende om je tablet aan te sluiten. Wil je nog even geen geld uitgeven aan een goed programma? Dan kan je starten met GIMP.

Grafische software is processor hongerig en lust een boel systeemgeheugen. Begint je computer een probleem te vormen tijdens het digitaal tekenen? Dan is het misschien tijd om na te denken over een betere configuratie. Wij hebben daar met Drawkings ook over nagedacht.

Koop een goede monitor

Besef dat een goede monitor ontzettend belangrijk is. De kijkhoek kan een groot verschil maken. De goedkopere schermen zien er vaak prima uit als je er recht voorzit, maar zodra je een beetje van opzij naar je monitor kijkt, zal je ervaren dat kleuren alle kanten op gaan.

Kies je voor MacOS (Apple) of Windows (PC)

Grafisch ontwerpers werken met een Mac. Tenminste, dat is wat velen denken. Dit is natuurlijk helemaal niet nodig. Het huwelijk dat Apple heeft met de grafische wereld is al een tijdje voorbij. De keuze is geheel aan jezelf. Werk je graag met MacOS of met Windows? Wil je graag een beetje grip hebben op hardware keuzes of neem je voor lief dat Apple die al voor je heeft gemaakt? Wat je ook doet, maak een keuze die jij fijn vindt.