Maak een betere tekening met wetenschap

Maak een betere tekening met wetenschap. Wanneer een tekening goed is of niet zal iedereen op een andere manier beleven. Smaak is heel divers. Toch zijn er universele en wetenschappelijke regels die je kunt toepassen tijdens het tekenen. Op deze pagina vind je tips voor het maken van een betere tekening.

Een tekening lees je van links naar rechts

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar ook een tekening lees je van links naar rechts. Dit doe je onbewust. Het is een goed idee om hier rekening mee te houden in je tekening. Wil je dat het hoofdonderwerp eerst wordt gezien en daarna wat het doet? Of wil je dat de kijker eerst ziet wat er gebeurt en daarna pas het hoofdonderwerp ziet? Je zal merken dat hetzelfde beeld een heel andere boodschap of gevoel kan overbrengen. Let bij het bedenken van een tekening dus op de leesrichting.

drawkings leesrichting van een tekening

Als voorbeeld zie je hier een kasteel met een weg naar een bos. De andere tekening is precies hetzelfde. Alleen is het nu een weg van een bos naar een kasteel. Dezelfde tekening, ander gevoel, ander verhaal, ander beeld. Welke vind jij lekkerder “lezen”?

Pas de regel van drie toe

Onze hersenen vinden het fijn als een onderwerp een beetje uit het midden ligt. Als je de regel van drie goed toepast op een tekening krijg je een interessanter beeld. De regel kan je gebruiken door (denkbeeldig) je papier zowel van boven naar beneden, als van links naar rechts in 3 vlakken te verdelen. De plekken waar de lijnen elkaar kruisen, zijn gebieden die onze hersenen als prettig en interessant beschouwen. Probeer ook de horizon hierop te zetten. Je zult merken dat je tekeningen beter worden, als je de regel van drie goed toepast!

regel van drie in een tekening met drawkings

De regel van drie is niet gebruikt in dit voorbeeld. De molen staat in het midden, net als de horizon.

regel van drie in een tekening met drawkings

De regel van drie is nu wel gebruikt. De horizon ligt op de onderste lijn en op de plekken waar de lijnen elkaar kruisen, hebben we de belangrijkste onderwerpen staan. De tekening is nu prettiger om te bekijken.

De kunst van het weglaten

Vaak genoeg krijg ik tekeningen onder mijn neus geschoven met enorm veel details. Hartstikke knap en leuk en bovendien vast ook heel tijdrovend geweest. De boodschap komt vaak echter niet goed over door een overkill aan informatie. De kunst van het weglaten is daarom echt een gouden regel die je absoluut moet proberen toe te passen. Houd het simpel. Less is more. Je kan altijd nog iets toevoegen. Iets weg halen is vaak een stuk lastiger.

kunst van het weglaten in een tekening

Een leuk voorbeeld waar je deze tip goed kunt gebruiken. Je kan in een muur natuurlijk ieder steentje tekenen. Het is echter een hoop werk en het kan helemaal mis gaan. Je kan ook een paar lijntjes tekenen die stenen voorstellen. Het effect is hetzelfde. De muur is duidelijk van steen, het was in slechts 2 minuten getekend en het is ook nog veel rustiger.

Waren deze tips voor jou nuttig?

Ik weet zeker dat wanneer je deze tips gebruikt aan het begin van je tekening, wanneer je nog aan het nadenken bent, je een supermooie tekening kan maken die lekker leest, niet te druk is en interessant is om te zien! Is het jou gelukt? Heb je nog vragen? Stel ze gerust onderaan.