Zin om te tekenen zonder inspiratie

Al tien minuten staart ze naar een spierwit en een nog steeds leeg papiertje. Ik zie de vraagtekens boven haar hoofd zweven en ze kijkt steeds chagrijniger uit haar ogen. Voorzichtig vraag ik wat er aan de hand is. Ik weet niet wat ik moet tekenen pap! Ah, nou dan heb ik nog wel wat ideetjes. Teken een huis? Nee! Teken een gek diertje? Nee! Teken een kasteel met een regenboog? Nee! Nou dan weet ik het ook niet hoor! Ze staat op, ruimt het papiertje op en gaat wat anders doen. Ze kreeg geen inspiratie van mijn ideeën en dat is ook helemaal niet gek. Het waren namelijk mijn ideeën en niet die van haar. Het prikkelde haar zintuigen niet. Hoe we dit kunnen veranderen, ga ik proberen uit te leggen vanuit mijn eigen beleving als tekenaar!

Inspiratie krijg je door alles om je heen!

Inspiratie kunnen we ook wel uitleggen als “het krijgen van een beeld of een idee in gedachten”. Dit beeld of idee heb je bijvoorbeeld gekregen, omdat je iets hebt geroken in de lucht. Stel je ruikt een pannenkoek, dan zie je in gedachten misschien wel een lekkere stapel pannenkoeken voor je op een wit bord. Nu ik eraan denk zie ik een hele hoge stapel, met stroop en poedersuiker. De stapel is zo hoog dat hij bijna omvalt. Ik kan de pannenkoek al bijna proeven, zo echt zie ik het voor me. Dit is allemaal in gedachten en kwam alleen door de geur.

Je kunt inspiratie krijgen omdat je iets ziet in de natuur, op tv, een schilderij aan de muur of een poster in een bushokje. Het zien van andere beelden kan je inspireren tot een eigen beeld in gedachten. Ik zag laatst een foto van een grote vogel die in het water stond. Als ik mijn ogen een beetje fijnkneep en nog net door het spleetje naar de foto keek, leek het wel een vis die heel ver uit het water sprong. Ik zag de vis helemaal voor me. Hij was sterk en heel blij met een grote glimlach op zijn vissengezicht. Het was een mooie koprol die hij maakte. Ik zag de waterdruppels glinsteren door het zonlicht. Door naar andere beelden te kijken, kan je dus heel veel nieuwe dingen bedenken.

Luister naar geluid en muziek

Je kan ook inspiratie krijgen door te luisteren naar muziek. Muziek kan heel gevoelig zijn. Het effect van muziek ligt ook aan hoe jij je op dat moment voelt. Ben je verdrietig of juist heel blij? Ben je moe of wil je het liefst op de tafel springen om te dansen? Jouw humeur zal je liedkeuze bepalen, maar ook je gedachten. Wanneer je naar de teksten of de geluiden luistert, krijg je daar ongemerkt beelden bij. Ik was laatst naar hele rustige muziek aan het luisteren van Hans Zimmer. Hij maakt veel muziek voor films, waaronder de film “Inception”. Het nummer heet “old souls”. Als ik naar de muziek luister met mijn ogen dicht, zie ik een besneeuwd landschap voor me. Veel witte en lichtblauwe kleuren. Misschien ergens een hekje van hout met een vogeltje erop. Het ziet er koud en een beetje verlaten uit.

Zoals je ziet, kun je inspiratie krijgen uit alles wat je om je heen ziet, voelt, ruikt of hoort. Je bedenkt daarbij eigen beelden in gedachten. De ene persoon krijgt veel ideeën en beelden, een ander moet er erg veel moeite voor doen. Bij dit proces zullen aanleg en talent zeker belangrijk zijn.

7 tips om oneindig inspiratie te krijgen!

Inspiratie krijgen gebeurt door je zintuigen te prikkelen. Zien, horen, ruiken en voelen. Bij de één gebeurt het onbewust, een ander moet er wat meer energie in steken. Van beginners tot professionals, iedereen zit wel eens op een dood spoor. Je voelt even niets bij een opdracht. Je bent moe, het onderwerp of de klant wil iets heel anders dan jij in gedachten heb. Het gebeurt mij als tekenaar zo af en toe ook. Zit jij ook wel eens naar een leeg (digitaal) velletje te staren niet wetend wat je moet tekenen? Ik heb 7 leuke tips voor je die je zullen helpen elke dag meer inspiratie te vinden. Train jezelf en leer ze aan.

Tip #1 Gebruik een notitieblokje

Het is een heel eenvoudig, maar heel krachtig stuk gereedschap: een simpel notitieboekje voor € 0,50. Zo groot of klein als je zelf fijn vindt. Heb je een idee, schrijf het op. Maak een simpele aantekening, of nog beter een schets. Houd het simpel, gewoon wat vormen of woorden neerzetten. Jij weet precies waar het over gaat. Het notitieboekje houd je bij je zoveel je kan. Neem het bijvoorbeeld ook mee als je gaat slapen. Zit je eens een dagje zonder tekeninspiratie? Blader dan lekker door je notities heen. Dit notitieboekje komt ook van pas bij de volgende tips!

Tip #2 Beter goed gejat, dan slecht bedacht

Pik, jat en steel. Klinkt misschien heel raar, maar ik ben heel serieus. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Sterker nog, als je van tekenen je beroep wilt maken, zul je ook te maken krijgen met deadlines. En hoe sneller je iets kunt tekenen, hoe meer je kunt verwerken. Maar wat moet je dan stelen? Natuurlijk bedoel ik met stelen niet het kopiëren van een creatie van een ander en dan je eigen naam eronder zetten. Laat het duidelijk zijn dat wij creatievelingen natuurlijk onze eigen beelden maken. Met stelen bedoel ik een idee, een vorm, een houding van een karakter, de indeling van een afbeelding, het gebruik van kleur en stijl. Kijk af van anderen en maak je eigen creatie. In de grafische wereld zeggen ze niet voor niets: “Beter goed gejat, dan slecht bedacht”.

Tip #3 Kijk naar andere artiesten

Een van de belangrijkste bronnen waar je inspiratie uit kunt halen, is door te kijken naar collega’s. Let op hun kleurgebruik, technieken, materialen, hun manier van werken en communiceren. Zo volg ik verschillende concept artist tekenaars die verbluffende future landschappen illustreren. Ik ben niet op hun niveau als het om dat soort platen gaat, maar ik bruis iedere keer weer als ik hun afbeeldingen voorbij zie komen. Bezoek ook eens een goed museum en dompel onder in de geschiedenis van onze beroemde en minder beroemde schilders.

Tip #4 Kijk NIET teveel naar andere artiesten

Het klinkt misschien gek, omdat ik je net een tip geef om naar anderen te kijken. Maar, kijk niet teveel! Ik heb die fout gemaakt en wil je graag behoeden voor het maken van dezelfde fout. Gebruik tip 3, maar ga niet te ver. Als je teveel naar anderen, die wellicht van bijzonder hoog niveau zijn, gaat kijken gaat het etteren aan je zelfvertrouwen. De kans is groot dat je niet hetzelfde niveau haalt en daar kan niet iedereen even goed mee omgaan. Ik was steeds vaker ontevreden over mijn eigen illustraties en begon zelfs te twijfelen of ik wel moest blijven tekenen. Foute boel. Kijk naar anderen en laat je inspireren, maar blijf ook focussen op jezelf!

Tip #5 Kijk eens op een andere manier naar foto’s en films

Ga er bij het kijken van een film eens anders voor zitten. Je zult merken dat het ontzettend leuk is om naar details te zoeken. Denk aan een spannende camerahoek waaruit gefilmd wordt. Hoe belichten ze een scène? Gebruiken ze alleen licht van achteren voor een dramatisch effect, of gebruiken ze links en rechts een lamp met 2 verschillende kleuren? Zo was er een scène in, ik meen, Breaking Bad waar de twee karakters een gesprek hadden aan de achterzijde van een auto. Het gesprek werd gefilmd vanuit de kofferbak en je keek als kijker schuin omhoog door het achterraam. Het geluid was een beetje dof, omdat je zelf in de kofferbak zit en zij daarbuiten staan. Ik vond het een geniale scene. Zo anders en zo gaaf bedacht. Ik kreeg direct allerlei ideeën en pakte snel mijn notitieboekje. Let dus op de details.

Tip #6 Luister naar muziek

Het ligt aan je stemming of het onderwerp. Als je muziek aanzet zal dit je helpen een betere afbeelding te maken. Muziek kan je positief beïnvloeden wanneer je even vastzit. Het helpt ook wanneer je niet vastzit en juist bruist van energie en inspiratie. Het zal voor iedereen anders zijn. Persoonlijk heb ik graag muziek passend bij het onderwerp aanstaan wanneer ik aan het illustreren ben.

Tip #7 Ga lekker douchen

Misschien een hele gekke tip. Toch heeft het mij vaak geholpen op momenten dat ik even vastzat en inspiratieloos naar mijn scherm aan het staren was. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar ik vermoed dat het komt door de doorbloeding in je hoofd. Meer bloed en zuurstof bij je hersenen en wellicht daardoor net wat meer activiteit. Het zal je verbazen hoeveel je kunt bedenken wanneer je lekker een warme douche neemt en je probeert te ontspannen. Mocht het voor jou niet helpen, dan was het in ieder geval een lekkere douche!